Jeg har levd med kronisk bekkenleddsyndrom i 7 år nå, og har vært sterk plaget gjennom alle mine svangerskap. Jeg er medlem i Landsforeningen for kvinner med Bekkenløsningsplager, og har gjennom årenes løp lest mye omkring bekkenløsning.
Og det er mange forskjellige meninger der ute, om hvor tidlig man kan få symptomgivende bekkenløsning.
Det er ikke slik at man MÅ være stor og tung for at bekkenløsningen skal slå ut. Og jeg blir faktisk provosert hver gang jeg hører eller leser om en og annen uviten lege eller annen fagperson som hevder nettopp det.
Da jeg ventet frøkna som nå er 6 år, ble jeg henvist til en fysioterapaut pga bekkenløsningsmertene. Damen jeg da ble henvist til, mente at dette slettes ikke var noen form for bekkenløsning. Dette var bare stramme muskler og stive ledd... Det at jeg allerede da hadde levd med diagnosen Kronisk Bekkenleddsyndrom i 1,5år var hun ikke interessert i å høre på.
I april 2012 kom det heldigvis litt forskningsresultater frem i media!
Forskning basert på den Norske Mor og Barn undersøkelsen har vist at bekkenløsning kan ha noe med hormoner å gjøre. I studien har det også vist seg at den tunge magen ved graviditeter ikke nødvendigvis er årsaken til bekkensmerter.
Mange tror at bekkensmerter kommer sent i svangerskapet, fordi man er så tung, men ofte kommer symptomene allerede tidlig. Undersøkelsen vår tyder på at det kan være noe med hormonene som har betydning for leddene, sier Elisabeth K Bjelland - som har studert risikoen for utvikling av bekkenløsning.
Hos alle gravide skjer det en hormonell prosess som gjør at leddbåndene blir mer tøyelige og bekkenet blir mer fleksibelt, dette kalles for fysiologisk bekkenløsning.
Dersom bekkenløsningen medfører smerte på en slik måte at en har vanskelig for å fungere i det daglige, kaller vi det symptomgivende bekkenløsning.
Når plagene vedvarer utover barseltiden, kalles det kronisk bekkenleddsyndrom. Dette kan være en følgetilstand etter symptomgivende bekkenløsning.
Når bekkenleddene er løse, kan de av og til ”henge seg opp” i en ugunstig posisjon. Dette kaller for bekkenlåsning. Det er viktig å få undersøkt av behandlende terapeut om det har oppstått en bekkenlåsning, da dette krever mobilisering av leddene for å oppnå smertelette. Halvparten av de gravide som opplever at de har bekkenløsning har egentlig en bekkenlåsning.
De mest fremtredene smertene ved bekkenløsning er smerter i ett eller flere av bekkenets ledd (bak ved halebeinet og symfyse), ubehag i lyskeregionen, isjiaslignende smerter, eller funksjonsnedsettelse i beina. Andre måter å kjenne igjen bekkenløsning på kan være:
-
Smerter når en går eller står (jo mer belastning, jo mer
smerte…).
- Smerter når man sitter.
- Vansker med å reise seg fra sittende stilling.
- Vondt for å gå i trapper og i oppoverbakke.
- Vanskelig for å klare daglige arbeidsoppgaver.
- En følelse av at bekkenet beveger seg eller er ustabilt.
- Smerter ved å føre bena lang fra hverandre.
- Bæring av noe tungt.
- Halting/følelse av at man drar benet med seg (spesielt ved bekkenlåsning).
- Smerter når man sitter.
- Vansker med å reise seg fra sittende stilling.
- Vondt for å gå i trapper og i oppoverbakke.
- Vanskelig for å klare daglige arbeidsoppgaver.
- En følelse av at bekkenet beveger seg eller er ustabilt.
- Smerter ved å føre bena lang fra hverandre.
- Bæring av noe tungt.
- Halting/følelse av at man drar benet med seg (spesielt ved bekkenlåsning).
Det
er selvfølgelig umulig å ikke gjøre en eneste ting som kan føre
til smerte, men noen aktiviteter bør du absolutt overlate til andre!
Eksempler på dette er generelt husarbeid, støvsuging, løfting og
bæring.
Det er veldig godt at fler og fler nå har en økende interesse rundt dette med bekkenplager og svangerskap. Jeg mener, det er jo fremdeles en del fordommer mot gravide som opplever bekkensmerter. Man får kommentarer som "Graviditet er en tilstand, ikke en sykdom", og "...nå må du slutte å overdrive!"
Det er ganske sårende når man sitter midt oppi det, hverken ufine kommentarer eller blikk er noe man setter pris på. Man kan jo ikke akkurat gjøre så mye for det. Og ja, det ser veldig voldsomt ut når man kommer hompende bortover på krykker, bare fordi det er det eneste som tar vekk noe av belastningen på bekkenet, men man må ta ibruk de hjelpemiddler man kan!
Et hjelpemiddel jeg har omfavnet med åpne armer, er bekkenbelte! Det har virkelig hjulpet kroppen min! Det koster røfflig mellom 300-500 om du ikke bestiller på eBay.
Så alle dere som sliter med bekkensmerter der ute, som føler at dere ikke blir tatt på alvor. Skriv ut brosjyrer og artikler, og ta det med til legen! Eller om så er nødvendig, ta kontakt med LKB, så kan en av representantene hjelpe deg! Det er bare tull å måtte lide seg gjennom et svangerskap om man strengt tatt ikke må, om man bare hadde fått hjelpen man har rett på tidlig nok.
Denne brosjyren fra Haukeland Universitetssykehus om bekkenløsning fra 2009, inneholder mange gode tips og råd til dere der ute med bekkenleddsmerter.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar